Zázrak menom Primavera – alebo ako žiť a zhmotniť svoju filozofiu (časť druhá)

V predchádzajúcej časti rozprávania o zhmotnenej filozofii Primavera Life v podobe nového sídla spoločnosti som vám priblížil základný koncept stavby a riešenie areálu. Dnes si povieme niečo o samotnej budove a spôsobe vetrania, chladenia a kúrenia tohto úžasného projektu, ktorého základným cieľom je vytvoriť trvalo udržateľnú architektúru, t.j. architektúru, ktorá na okolité a zároveň globálne prostredie namá negatívny vplyv, ale je v dokonalom súzvuku s prírodou a životným prostredím. A to v priebehu celého životného cyklu stavby, teda príprave, výstavbe aj prevádzke.

Toto je druhá časť príbehu o tom, čo sme tam naozaj zažili.

Budova

Celá budova je postavená na princípoch ľudského organizmu, ktorého srdcom je stred budovy symbolizovaný stĺpom z horských krištálov. Veľkoryso koncipovaná a svetlom prežiarená vstupná hala stelesňuje pľúca budovy, odkiaľ je vzduch „vdychovaný“ do celej budovy prostredníctvom na ňu naviazaného schodiska. Chrbticu zase symbolizuje kompaktný kamenný múr zo zadnej strany budovy a strecha predstavuje hlavu.

„Zazeleňovanie“ hlavy budovy – strechy

Stĺp z horských krištálov, umiestnený v srdci budovy, presnejšie povedané v geometrickom ťažisku pôdorysu, je žriedlom sily. Začína ukotvený niekoľko metrov hlboko v podloží budovy a tiahne sa cez všetky podlažia. Je naplnený 400 kg pravých horských krištálov a flaštičkami najvzácnejších éterických olejov, symbolizujúcich prepojenie na ekologické projekty podporované spoločnosťou Primavera. Osvetlenie zabezpečuje pokrokový svetelný systém založený na najmodernejšej technológii LED, zabezpečujúci perfektnú symbiózu „srdca“ budovy s celkovým svetelným konceptom.

Srdce budovy – stľp z horských krištálov

Pľúca budovy – veľkorysá vstupná hala s recepciou a firemnou predajňou

Centrálny dýchací systém – schodisko

Krištáľový stľp v centre schodiska

Detail predajne firmených produktov vo vstupnej hale

Zvláštnosťou je, že budova nemá ostré rohy a hrany, všetky sú zaoblené. Takisto základný pôdorys budovy je oblý. V exteriéri aj interiéri prevažujú prírodné materiály, hlavne drevo. Konštrukcia stien je z ľahkého stavebného systému (presné tvárnice), stropy sú realizované technológiou „plástových“ stropov. Plástový strop napodobňuje včelie plásty. Vznikne tak, že na pomocnú konštrukciu sa „hore dnom“ ukotvia jednotlivé bunky z recyklovaného plastu (tie vyzerajú ako hlboký lavór s priemerom asi 1m) a celá konštrukcia sa z vrchu zaleje betónom. Výsledkom je veľmi pevný ale zároveň ľahký strop. Využitím synergie je možné vďaka tomu použiť ľahšiu konštrukciu nosných stien a prekryť väčšie rozpätie bez nutnosti ďaľších oporných prvkov.

Detail fasády administratívneho podlažia

Solárne panely prispievajú významnou mierou k energetickej nezávislosti budovy

Vzduchotechnika a kúrenie

Symbol spoločnosti, bohyňa jari zvaná Primavera, symbolizuje rast, energiu a radosť zo života. Aj preto bol pri návrhu budovy kladený extrémny dôraz na maximálne využite energie všetkých ľudských bytostí nachádzajúcich sa v budove. Základným princípom energetického konceptu budovy je zachytiť a zúžitkovať všetko teplo existujúcich zdrojov, ako ľudia, stroje a zariadenia, pri zachovaní úplnej CO2 neutrality. Pre zaujímavosť, človek priemerne vyžiari za hodinu okolo 100 Wattow tepelnej energie, čo pri budove dimenzovanej na 150 až 200 ľudí predstavuje tepelný zdroj schopný denne dodať 15 až 20 kW energie!

Jadrom vzduchotechnického systému budovy, vyvinutého pre tento projekt, je integrované tepelné čerpadlo, ktoré odoberá z „použitého“ vzduchu ventilovaného von z budovy všetku zvyškovú tepelnú energiu, ktorú následne optimálne využije na kúrenie alebo chladenie. Aby takýto systém mohol vôbec fungovať, bol pri konštrukcii plášťa budovy použitý špičkový systém izolácie a na vonkajšie zasklenie, okná so špeciálnym izolačným trojsklom.

Chladenie budovy je riešené ochladzujúcim efektom odparujúcej sa vody. Na tento účel sa využíva upravená dažďová voda zachytená v systéme vodného hospodárstva. Chlad vytvorený odparovacím zariadením je rozvádzaný po budove prostredníctvom vzduchotechnického systému.

Vzduchotechnický systém zabezpečuje dostatočný prísun čerstvého vonkajšieho vzduchu správnej teploty do celej budovy a to bez potreby vykurovacích alebo chladiacich zariadení na elektrický pohon. Zároveň vďaka tomu nie sú ľudia vystavení negatívnym účinkom klasických klimatizačných zariadení a to aj napriek tomu, že celý objem vzduchu v budove sa vymieňa za extrémne krátky čas, ak si to dobre pamätám tak cca. 3x za hodinu. Pri pobyte v budove nebolo cítíť žiadny prievan, nepríjemné prúdy chladného vzduchu či tradičný zápach klimatizácie spôsobený kondenzáciou vody v systéme, a vzduch bol osviežujúci a nevydýchaný, ako keby boli pootvárané všetky okná dokorán.

Pre pokrytie zvýšených nárokov na vykurovanie pri nepriaznivých klimatických podmienkach sú v stropoch miestností zabudované elektrické fólie s infračerveným vyžarovaním, fungujúce na princípe slnečných lúčov. Vytvárajú optimálne vyžarovanie tepelných  lúčov, schopných preniknúť vzduchom bez toho, aby ho zohriali, a tým cielene vytvárať teplo presne na miestach, kde je potrebné a želané. Podobne ako pri slnečných lúčoch je toto žiarenie absorbované predmetmi v interiéri, predovšetkým stenami, podlahami, nábytkom, ktoré teplo následne veľmi príjemným spôsobom vyžarujú do priestoru. Časť infračervených lúčov je smerovaná na vnútorné okenné tabule. To vytvára tepelnú clonu a zároveň odstraňuje pocit chladu, typický pre pobyt v blízkosti väčších presklených plôch za chladného počasia. Elektrická energia, potrebná na prevádzku infračervených žiaričov, sa získava z rôznych solárnych systémov, inštalovaných na budove a v jej okolí, čo umožňuje zabezpečiť elektricky neutrálne vykurovanie budovy.

Opačný problém, nadmerné prehrievanie interiéru s presklenou fasádou vplyvom slnečného žiarenia, je riešený vonkajšou a vnútornou okennou roletou a použitím izolačných trojskiel s vysokým stupňom tepelnej izolácie. Za normálnych okolností sa používa na zachytenie nadmerného slnečného žiarenia, tepelného aj svetelného, vonkajšia roleta. Pokiaľ nie je vhodné alebo možné použiť vonkajšiu roletu napr. z dôvodu silného vetra, použije sa na zachytenie nadmerného svetelného a priameho tepelného žiarenia vnútorná roleta.

Premyslený tepelný a energetický koncept budovy zahŕňa aj optimálne rozloženie jednotlivých funkčných celkov s ohľadom na ich svetelné, tepelné a komunikačné potreby. Tak napríklad na 1. podlaží, ktoré je zo zadnej strany budovy zapustené do terénu a z druhej strany je pod úrovňou terénu ale celé presklené, sú umiestnené sklady a výrobné priestory. Sklady sa nachádzajú v časti zapustenej do zeme, pretože nepotrebujú svetlo a zároveň je potrebné udržiavať v nich nižšiu teplotu. A vďaka prirodzenému chladeniu nebolo potrebné inštalovať klimatizačné zariadenie. Na 2. podlaží, ktoré je na úrovni terénu, sa na južnej, svetlejšej a teplejšej strane, nachádza vstupná hala, firemná predajňa, školiaca a kongresová miestnosť. Zo zadnej strany sú umiestnené laboratóriá, ktoré nopak potrebujú menej svetla a chladnejšiu klímu.

———————————————————————————————————————–

Ak sa chcete dozvedieť ešte viac o tom, ako Primavera žije svoj sen, obrňte sa chvíľkou trpezlivosti pri čakaní na pokračovanie tohto (ne)skutočného príbehu. V nasledujúcich častiach si povieme niečo o svetelnom koncepte a interiérovom riešení tejto úžasnej stavby.

Peter

peter

This entry has 2 replies

  1. Maria Uhrikova says:

    Páči sa mi to a čakám na ďaľšie pokračovanie…

    marika

  2. I suggest adding a „google+“ button for the blog!
    Hellen