Slamienka


Slamienka (lat. Helichrysum italicum), známa tiež ako večná či nesmrteľná kvetina, pretože aj po usušení si rastlina zachováva svoj tvar a kvety žltú farbu. Aromatický krík so strieborno šedými listami a malými jasne žltými kvetmi pochádza zo Stredomoria a rastie v Taliansku, Francúzsku Španielsku aj v Dalmácii.

Jeho účinky na fyzickej a psychickej úrovni sú jedinečné.

Esenciálny olej zo slamienky sa získava parovodnou destiláciou bylín a má teplú, sladkobylinnú, medovú vôňu. Unikátne sú jeho vlastnosti brániace zrážaniu krvi, vďaka čomu sa používa k liečeniu  rozsiahlejších pohmoždenín vedúcich k hematómom. V kombinácii s jeho protizápalovými účinkami na žily je tento olej prospešný v prípadoch, keď zápal a degenerácia žíl vedú k utváraniu krvných zrazenín. Tento olej je tiež vhodný na svalové potiaže a bolesti pri reumatickej artritíde. Pre svoje hojivé účinky sa v kombinácii s inými esenciálnymi olejmi využíva aj v kozmetike pri starostlivosti o zapálenú a ekzematickú pokožku.

Na psychickej úrovni olej zo slamienky uvoľňuje a osviežuje oblasť solar-plexu, odstraňuje napätie vzniknuté zo snahy mať všetko pod kontrolou a depresie vzniknuté z dlhotrvajúcej frustrácie. Pomáha rozviazať uzol ležiaci hlboko v duši tým, že nám navráti schopnosť súcitu nielen s ostatnými, ale predovšetkým so sebou samým.

monika

This entry has 0 replies

Comments are closed.